Wednesday, August 3, 2011

Diary Ramadhan Akma (Menu Berbuka bukan Resepi..)

As-salam semua.. 

Tetiba hari nih rasa nak tepek semer menu berbuka puasa lepas disebabkan setakat nih mmg akak masak dirumah.  
Selain save bajet, menu yang sama bleh buat bersahur sekali.. kalo beli time buka..sahur nganga la kalo malas masak yek tak kaum wanita sekalian..hehe
Hmm lagi satu sbb nak tengok pola permakanan kami sekeluarga sama ada sehat ke tak.  Maka boleh dibuat analysis dan kebarangkalian utk makan di luar pulak la kan..…
atau bagi sesaper yg takde idea nak masak apa.. leh la tgk menu akak yeh..

MENU BERBUKA PUASA
*************************************************
1st Ramadhan
Nasi Putih
Lauk lkan selar masak lemak
Ikan selar goreng (sekor)
Ikan Bawal hitam goreng (sekor gak)
Sayur taugeh goreng bersama tauhu
Sambal Belacan
Ulam kacang Botol
Air Cincau sedap benor (dibancuh encik suami)
Kuih muih ‘param’
*************************************************
2nd Ramadhan
Nasi Putih
Ayam & Udang Masak Paprik
Ayam goreng berempah
Ulam kacang Botol semalam (ada lagi)
Air tauhu ‘param’ yg tawar habiaq
Murtabak ‘param’
Kekuih muih ‘param’ gak
*************************************************
3rd Ramadhan
Nasi Putih
Sambal Tumis Udang dan Petai
Ikan Keli goreng
Tempoyak campur lada merah & cili padi digaul bersama
Ulam kacang Botol semalam-semalam punya (ada lagi)
Air Milo air Kaw-Kaw (dibancuh encik suami)
*************************************************

okeh hari ke 4,5, 6 to be continued...

p/s:korang pun share la kalo bleh yeh sbb akak dah kering idea nk masak haper..huhuhu






6 comments:

.: iEyLa :. said...

uwaaa...seyes meleleh tgk menu2 ni...
best nye sis..nk duk umah jgk!!!huhu..

pssttt: pe kate ari ni masak kerang sambal ke..ayam masak merah ke..hehe

AkMa BiZz BuZz said...

hehe ieyla..thanks sbb suggest.. insyaAllah bleh buat nih mgu depan..

u kena tapau la yeh duk aserama.. takpe2 nnt blk kg leh makan masakan emak pulak kan..

hamzah ian said...

beli kat kedai.. hehehe

AkMa BiZz BuZz said...

@hamzah ian, huhu otromen mmg kena tapau kat kedai jek weh.. hehe

shaza said...

rajin ko masak berjenis-jenis lauk ek.. aku masak sejenis pun dah pening..

AkMa BiZz BuZz said...

@shaza.. rajin la beb kalo beli lauk param kang ada yg basi tak sempat nk buat sahur.. nih one lump sum..hehe